Wie wij zijn

De Gouwaert is een kleine basisschool in het dorp Goudswaard, gelegen op het uiterste westpunt van de Hoeksche Waard. De school staat aan de rand van het dorp nabij een natuurrijke omgeving, vlak onder de rook van Rotterdam. Zodra je het eiland opkomt, voel je, zie je, een andere wereld. Een wereld weg van de drukte, weg van de stad. Een wereld van bedrijvigheid op het platteland.

Het dorp Goudswaard is een bijzonder dorp in de gemeente Korendijk. Het dorp bestaat sinds 1439 en is ontstaan door de inpoldering en de aanleg van de Korendijk. Dit is de reden waarom het dorp ook bekend staat als De Korendijk. In de 21e eeuw biedt Goudswaard nog steeds een unieke landelijke omgeving. De natuur, de dijken, de Korendijkse Slikken, het vogelreservaat, het Sandeesche Bos zorgen ervoor dat kinderen in vrijheid en ruimte kunnen opgroeien.

De Gouwaert is een openbare basisschool die deel uitmaakt van de Stichting de Hoeksche school. De stichting biedt kinderopvang en onderwijs voor alle kinderen uit het dorp Goudswaard en de omliggende dorpen op het eiland. In totaal heeft de Hoeksche school 20 basisscholen en twee  voortgezet onderwijs scholen waar kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar naar toe kunnen.

De kinderen, de ouders en de leraren van de Gouwaert vormen samen een gemeenschap die vanuit betrokkenheid, behulpzaamheid en respect voor elkaar samenwerkt, om samen van betekenis te zijn voor de jeugd, de generatie, die de toekomst heeft.

Het team van de Gouwaert is een klein betrokken team van leraren, een onderwijsassistente, een intern begeleider en een directeur. Het team is goed op elkaar afgestemd. Ieder teamlid draagt bij aan het onderwijs met haar specifieke pedagogische en didactische expertise voor het jonge kind tot het oudere kind. Het team staat voor de uitdaging om verschillende leerjaren tegelijk onderwijs te bieden in vier groepen waar leerlingen van 4 jaar tot 12 jaar zijn ingedeeld.

Het werken op een kleine school vraagt een grote mate van flexibiliteit van leraren. Naast de afstemming op (speciale) onderwijsbehoeften is afstemming op elkaar een belangrijk aspect binnen de samenwerking. In een open sfeer helpt het team elkaar bij het werk in de school en in de klas. Het werken met kinderen is voor het team de primaire taak die zij vanuit volle overtuiging en passie uitvoeren. Ook voor het team geldt dat zij de ‘no nonsens mentaliteit’ kennen.

 De kinderen van de Gouwaert komen graag naar school. Ze vinden het een goede school en ervaren veel hulp en aardige juffen. Ze merken dat de schooltijd en ruimte maakt voor wie ze zijn, waar ze vandaan komen en of ze goed in hun vel zitten. De kinderen zeggen over de school:

De Hoeksche waard is een eiland. De eilanders kunnen zichzelf goed voorzien. Het zijn ondernemers, agrariërs en zelfstandigen. Ze weten de voordelen van de natuurlijke omgeving al eeuwen goed te benutten.

– Ouder –

We wonen in een natuurgebied. Rust, ruimte en de natuur, dat zijn wel de fijnste elementen van dit dorp. In de zomer is het Spui de plek waar gerecreëerd kan worden.

– Ouder –

Ik heb hier goed kunnen wennen. Na de geboorte van mijn 1e kind, kreeg ik meer contact met mensen in het dorp. Ik herken hier de no-nonsens mentaliteit uit Rotterdam.

– Ouder –

Onze ouders vormen met elkaar een groep die bewust voor de school hebben gekozen. Kinderen kennen elkaar, spelen met elkaar en worden samen groot in een schoolomgeving die veel te bieden heeft zoals de landelijke omgeving op het eiland.

– Team-

Hard werken, eerlijke communicatie en betrokken bij het vakonderwijs zodat ieder kind kan groeien en ontwikkelen, dat is onze stijl die past bij wie wij zijn.

– Team-

Ik vind het een goede school, de juf is er snel bij als je iets niet begrijpt, er wordt echt tijd voor je gemaakt zodat je verder kan met je werk. Jammer dat er geen meester is.

– Leerling –

Ik vind het een leuke school, er zijn wel wat weinig kinderen, maar misschien is dat ook wel een voordeel. Ik krijg veel hulp en de juffen zijn erg aardig op deze school. Ik heb de Nederlandse taal hier goed geleerd.

– Leerling –

Het pesten wordt op deze school direct gestopt. Je kunt dit melden bij de juffen of bij de leerlingenraad.

– Leerlingenraad –